religion-sri-lanka.jpg
SÖK

Fakta
Djurliv

Export

Historia

Inbördeskrig

Kultur

Mat

Natur

Religion

Sport

Språk


Tid & Väder

 Tid Sri Lanka:  
 Stad:
 Soluppgång:
 Solnedgång:
 Väder:
 Temperatur: °C
   

Facebook
   Sri-Lanka.se
   
>> fakta >> religion

Religion på Sri LankaBuddismBuddismen är den största religionen på Sri Lanka och ungefär 70% av öns befolkning som är buddister. Buddismen introducerades på Sri Lanka år 251 f.Kr av Venerable Mahinda, son till Kejsaren Ashoka.

Det finns många fina buddistiska tempel man kan besöka på Sri Lanka. Ett av dessa kallas The-Temple-of-the-Sacred-Tooth-Relic och ligger i staden Kandy i centrala Sri Lanka.

HinduismHinduismen är den näst största religionen på Sri Lanka och ca 15% av befolkningen är hinduister. Hinduismen har följt med invandrare från Indien och Pakistan. De flesta som utövar religionen är tamiler.

De flesta stora hinduiska templen låg utmed kusterna men många blev förstörda av portugisiska invaderare. Under det brittiska herraväldet återuppbyggdes dock flera av de stora templen, bland annat Naguleswaram (i Jaffna), Ketheeswaram (i Mannar) och Muneswaram (norr om Colombo).

KatolicismKristna katoliker uppgår till ca 8% av befolkningen på Sri Lanka. De kristna grundtankarna är ett arv av de europeiska kolonisterna. Joseph Vaz (1651-1711) är känd som "Aposteln från Ceylon".

Det finns anteckningar om att det redan i det forntida Anuradhapura fanns ett kristet bönhus. I början av 1500-talet byggde portugiser ett litet kapell i Colombo och enligt dokumentering hade man där den första katolska mässan på Sri Lanka.

IslamIslam har kommit till Sri Lanka med arabiska köpmän och ca 7% av befolkningen följer religionen. Islam är den minsta religionen på Sri Lanka.

Muslimerna är uppdelade i tre etniska grupper: the Sri Lankan Moors (över 95% av Sri Lankas muslimer), the Indian Muslims och the Malays. De tre grupperna har sin egen historia och egna traditioner.Copyright © 2006
- - - - -
webbhotell