historia-sri-lanka.jpg
SÖK

Fakta
Djurliv

Export

Historia

Inbördeskrig

Kultur

Mat

Natur

Religion

Sport

Språk


Tid & Väder

 Tid Sri Lanka:  
 Stad:
 Soluppgång:
 Solnedgång:
 Väder:
 Temperatur: °C
   

Facebook
   Sri-Lanka.se
   
>> fakta >> historia

Sri Lankas historiaKolonisering av Ceylon (Sri Lanka)De första européerna som kom att besöka Sri Lanka var Portugiser. Francisco de Almeida kom till ön år 1505. Sri Lanka var på denna tid uppdelad i sju kungadöme som stred mot varandra och därför var oförmögna att skydda sig mot utomstående fiender.

Portugiserna tog med strid över ön och tvingade många singaleser att konvertera till kristendomen. Den buddistiska majoriteten av folket ogillade den portugisiska ockupationen och bad därför den tyske kaptenen Joris Spilberg om hjälp när han anlände till ön år 1602.

Holländare påbörjade sin attack mot portugiserna på Sri Lanka 1638, men fick inte kontroll över ön förren 1660. Holländarna kontrollerade vid denna tiden hela Sri Lanka förutom kungadömet Kandy.
De trakasserade den katolska delen av folket på Sri Lanka men till skillnad mot portugiserna lät de buddisterna, hinduerna och muslimerna vara. Holländarna höjde även skatterna rejält. En ny folkgrupp, Burgher, tillkom under denna tid. Burgher är en blandning av singaleser och holländare.

1659 blev en brittisk kapten vid Robert Knox fångad av kungen av Kandy. 19 år senare flydde han från Sri Lanka och gjorde
britterna uppmärksamma på ön.

Britterna invaderade 1803 kungadömet av Kandy i något som kom att kallas det första Kandyska kriget men blev tillbakaslagna. 1815 invaderade åter britterna Sri Lanka och lyckades denna gång, i det andra Kandyska kriget ta över kungadömet.

Britterna upptäckte att delar av Sri Lanka passade väldigt bra till att odla te, kaffe och gummi. Ceylon te hittade sin plats i den brittiska marknaden i början av 1950-talet och har te från Sri Lanka säljs idag till hela världen. Detta har gjort en liten del av te-försäljare på Sri Lanka väldigt rika.

Te-försäljare tog in stora mängder Tamilska arbetare ifrån södra Indien och Tamilerna kom snart att utgöra 10% av Sri Lankas befolkning. Dessa Tamilska arbetare tvingades leva under slavlika förhållanden.

Britterna införde den första typen av demokrati på Sri Lanka och 1909 ägde det första politiska valet rum på ön. Dock var det inte förren 1931 som alla människor gavs rösrätt.

Självständighet på Sri LankaDen 4:e februari 1948 blev Sri Lanka självständigt och har sedans dess varit självstyrande. Sedan 1983 har inbördeskriget mellan Sri Lankas regering och de Tamilska Tigrarna pågått.


Copyright © 2006
- - - - -
webbhotell