saffir-sri-lanka.jpg
SÖK

Fakta
Djurliv

Export

Historia

Inbördeskrig

Kultur

Mat

Natur

Religion

Sport

Språk


Tid & Väder

 Tid Sri Lanka:  
 Stad:
 Soluppgång:
 Solnedgång:
 Väder:
 Temperatur: °C
   

Facebook
   Sri-Lanka.se
   
>> fakta >> export

ExportSri Lanka är en ö med stora naturtillgångar. Detta är anledningen till Sri Lankas höga BNP. Tyvärr är det bara en liten del av befolkning som tjänar på landets resurser.

TeCeylon-te är berömt över hela världen.
Teerna från Sri Lanka delas in i områden efter höjd över havet. Längst ner får teet en kraftig och enkel arom som är särskilt uppskattad mellanöstern.
Te från mellannivån är bra te med ren smak, utan speciella aromer, som passar att använda till teblandningar. Den översta nivån ger mycket fina teer. Klimatet är kargt och de växer långsamt vilket låter bladen utveckla många fina smaknyanser.
Några exempel på ceylonte är Kandy, Uva och Nuwara Eliya.ÄdelstenarDen blå safiren är den mest kända ädelstenen från Sri Lanka. Safirer i olika färger som gul, rosa, blå, grön, vit, violett, röd och orange återfinns alla på ön. Den mest värdefulla och eftertraktade safiren kallas Padparadscha vilket på Singalesiska betyder Lotus Blomma. En äkta Padparadscha skall ha en kombination av både orange och rosa färg och det ska vara omöjligt att se vilken av färgerna som dominerar.
Röda och rosa rubiner finns på Sri Lanka. Dessa kallas ibland safirer, vilket är korrekt eftersom rubiner och safirer är samma sten ( Corundrum ). Det är färgen på stenen som avgör vad den ska kallas. Rubiner och safirer har en hårdhetsgrad på 9 Mohs. Endast diamanten har högre hårdhet.
Det finns även en hel del mindre värdefulla ädelstenar på ön. Diamanter och topazer finns inte på Sri Lanka.SmyckenPå grund utav de stora antalet fina ädelstenar samt duktiga hantverkare tillverkar och exporterar Sri Lanka smycken av hög kvalité.

KokosnötterSri Lanka är världens 4:e största Kokosnötsproducent. Ungefär 3000 miljoner nötter odlas fram varje år och industrin omsätter stora summor pengar vilket gör den till en viktig del av Sri Lankas ekonomi.
Sri lanka är även en av världens exportörer av produkter tillverkade av kokosnötter.
Produkter som kommer från kokosnöten är bland annat fiberprodukter, kokosmjölk, kokosflingor, kokosmjöl, vinäger, skedar och mattor.
För mer information om produkter av kokosnöt besök Sri Lankas Coconut-Development-Authority

GummiSri lanka proucerar en stora mängder naturligt gummi och exporterar många olika typer av gummiprodukter.
Gummit är av traditionell typ och de främsta sorterna kallas Ribbed Smoked Sheet (RSS), Pale Crepe, Sole Crepe, Brown Crepe, Technically Specified Rubber (TSR) och Centrifugerad latex.

Gummiprodukter
Sri lanka exporterar gummiprodukter både till industrin och till konsumentmarknaden.
Exempel på gummiprodukter som tillverkas och exporteras är: Däck, remmar, mattor, gummiband och sportprodukter
Bland latexprodukterna hittar man ballonger, industrihandskar, leksaker med mera. Även skor och sulor tillverkas av latex.

KryddorSri Lanka är känt världen över för sitt breda sortiment av kryddor. Kryddorna är en utav anledningarna till att ön blev koloniserad. Sri Lanka producerar och konsumerar ett stor antal kryddor. De viktigaste kryddorna för export är kanel, chili, peppar, kryddnejlika, muskotnöt samt kardemumma.

Frukter & GrönsakerÖver 80 olika sorters frukt och grönsaker exporteras från Sri Lanka.
Bland dessa finns annanas, söta bananer, papaya, rambutan , mangosteen , avocado och aubergine.
Man exporterar både torkade och färska frukter och grönsaker, samt använder man dem som smakförhöjande medel i olika produkter.

Kläder & SkorSri Lanka är en stor exportör av skor med gummidetaljer. Man producerar skor för välkända märken som Espirit, Beneton, Pierre Cardin samt Palladium.
Gummistövlar tillverkas i alla möjliga färger och modeller.
Även läderskor av många modeller produceras och exporteras.

Klädindustrin utgör ett av Sri Lankas absolut viktigaste exportområden. Det produceras och exporteras stora mängder klädesplagg i olika tyger och material.
Klädindustrin utgjorde år 2000 54% av sri Lankas totala export.

Blommor & PlantorSri lanka exporterar många exotiska plantor, lökar och frön till västvärlden.
Växter och blommor från ön som vi ofta hittar i svenska hushåll är till exempel olika sorters orkidéer, fikus, krukväxtkokos, samt philodendron.

AkvariefiskarHandeln med akvariefiskar är bara en liten rörelse på Sri Lanka. Det kan ändå vara kul att veta att välkända akvarieinvånare som Guppy, Kampfisk samt rödörad vattensköldpadda kommer härifrån.


Copyright © 2006
- - - - -
webbhotell