leopard-sri-lanka.jpg
SÖK

Fakta
Djurliv

Export

Historia

Inbördeskrig

Kultur

Mat

Natur

Religion

Sport

Språk


Tid & Väder

 Tid Sri Lanka:  
 Stad:
 Soluppgång:
 Solnedgång:
 Väder:
 Temperatur: °C
   

Facebook
   Sri-Lanka.se
   
>> fakta >> djurliv

Djurliv på Sri LankaAporÅker man till Sri Lanka så är chansen stor att man kommer att träffa på ett flertal apor under sin vistelse. De vanligaste aporna är
Makakern och Hanuman-languren som finns överallt i Sri Lankas djungelområden samt i mindre byar. Det finns även en del andra arter vilka endast lever i regnskogarna på Sri Lanka vilket gör att det är sällsynt att man ser dem.

EkorrarPalmekorre är en söt liten krabat som är ljusare än vår egen ekorre samt har mindre svans. Denna ekorre är vanlig på Sri Lanka.
Stor-ekorre eller Jätteekorren Ratufa macroura lever i Sri Lankas regnskog. Arten är mycket större än den vanliga palmekorren. Den kan bli upp till 45 cm lång och väga uppåt 3 kilo.

ElefanterAsiatisk-elefant är den typen av elefant man hittar på Sri Lanka. Det finns ett stort antal elefanter på ön, både i frihet och i fångenskap. I Pinnawale finns ett elefantdagis där man tar hand om elefanter som behöver hjälp.

FiskarDet finns ett stort antal olika sötvattens- och saltvattensfiskar i Sri Lankas vatten. Trots att ön ligger i Indiska oceanen är det väldigt sällsynt att man ser eller hör något om Tigerhaj , Tjurhaj eller Vitspetsig-oceanhaj vilka kan vara farliga för människor. Istället kan man får se mindre hajar som ofta används i matlagning.
Olika sorter av Guppy som ofta finns i svenska akvarier kan man hitta vilt levande i Sri Lankas sötvatten.

Fullständig lista över Sri-lanka-fiskar

FladdermössFlygande-hundar , är en typ av fladdermöss som endast lever på frukt. Flygande hundar kan ha ett vingspann på upp till två meter och förväxlas ibland med den blodsugande vampyren. Man bör undvika flygande hundar efter som dessa kan bära på Rabies

FåglarMånga olika fågelarter lever på ön. Några av de mest intressanta är Påfågeln , White-throated-kingfisher , Little-green-bee-eater , Rose-ringed-parakett , Crested-hawk-eagle samt Crested-serpent-eagle .

GrodorÖver 250 olika grodarter har påträffats på Sri Lanka. Det tropiska, fuktiga klimatet gör att grodor stortrivs på ön.
Ett stort antal av dessa grodor är av släktet Philautus , trädgrodor.

HjortdjurRådjuret som finns på Sri Lanka kallas ofta för Axishjort och liknar rådjuret i den tecknade filmen Bambi. Arten lever i öppna områden med endast ett fåtal träd och buskar. Axishjortar är skygga för människor.
Sambarhjort finns också på ön.

HundarDet finns många vilt levande hundar både i städer och byar. Många av dessa är i dåligt skick och kan vara rabiessmittade.

KatterRostfläckig-katt återfinns vilt levande endast i Indien och på Sri Lanka.

KrokodilerSumpkrokodilen lever i laguner, sjöar och träsk på Sri Lanka. Dessa krokodiler attackerar ibland människor och man bör vara försiktig när man vistas i områden med krokodiler.
Saltvattenkrokodil är världens största krokodil. Den trivs bäst i bräckt vatten, men kan vid vissa tillfällen bege sig ut i havet.

LeoparderSri-Lanka-Leopard är en hotad art. Leoparden lever fritt i Sri Lankas regnskog och i nationalparken Yala finns ett av världens största bestånd av leoparder.

LäppbjörnarSloth-bear eller läppbjörn, som den heter på svenska, är en relativt liten björn med långt mörk päls. Den livnär sig i första hand på termiter och är normalt skägg skygg för människor.

MungosMungon är ett däggdjur som lever på insekter, larver, krabbor och vissa arter äter även ormar. Mungon kan vara smittbärare av rabies och bör därför undvikas av människor.

OrmarDet finns gott om olika ormarter på Sri Lanka, både i vatten och på land. De flesta är inte farliga, men det finns några arter som är väldigt giftiga och vars bett kan leda till döden. Dessa giftiga ormar heter Sandrasselhuggorm (Vali polonga), Kobra (Naya), Hump-nosed-Vipers (Mukalan thelissa), Green-pitviper (Pala Polanga), Russells-huggorm(Tith polonga), Vanlig-krait (Thel karawala), Ceylon-krait (Madu karawala), Korall-orm (Depath kaluwa), Havsormar (Muhudu naya) .

SchakalerGuldschakalen lever på Sri Lankas savanner och är ett djur som kan liknas vid den svenska räven eller vargen.

SkaldjurHummer finns det gott om på Sri Lanka och den är oförskämt billig jämfört med svenska priser. Räkor och Krabbor fiskas mycket i fiskebyarna och används i många olika sorters matlagning.

SkorpionerEn utav världens största skorpioner Heterometrus-swammerdami lever på Sri Lanka. Dess gift är oftast inte dödligt för människan. Vissa skorpioner kan dock ge stick som är dödliga för människor och man bör vara försiktig med skorpioner.

SköldpaddorDen Rödörade-vattensköldpaddan som är vanlig i svenska terrarier återfinns vilt levande i floder och sjöar på Sri Lanka. Den landlevande Stjärnsköldpaddan är en sköldpadda man ofta ser på ön och det finns även ett antal olika vattenlevande sköldpaddor som Havslädersköldpadda , Karettsköldpadda samt Oäkta-karettsköldpadda . På Sri Lanka finns det bland annat i Hikkaduwa sköldpaddsfarmer som man som turist kan besöka.

SpindlarMan bör akta sig för spindlar på Sri Lanka eftersom många av dem är giftiga och vissa kan vara dödliga för människor. Svarta-änkan , Sri-lanka-tigerspindel (Giftig tarantella), och Sri-lanka-ornamental-tarantula är några spindlar man kan träffa på ön.

VattenbufflarVattenbuffeln är ett gräsätande djur som lever i fuktiga gräsområden, träsk och liknande.

VildsvinVildsvin finns det gott om i Sri Lankas skogar. De är skygga för människor, men kan i trängda situationer agera aggresivt.

ÖdlorHusgecko , Bark-gecko samt Termit-gecko är de olika arter av geckos man kan träffa på när man besöker Sri Lanka. Husgeckon är väldigt vanlig och denna finner man ofta inne i hus och andra byggnader.
Green-Garden-Lizard är en liten grön ödla som tillhör familjen agamer. Den lever i regnskogen.
Även Oriental-Garden-Lizard tillhör familjen agamer. Denna ödla hittar man ofta i trädgårdar och öppna terränger på Sri Lanka.
Kangaroo-lizard , Sand-lizard , Painted-lip-Lizard , Sri-lanka-kameleont , Varaner och Skinkar är andra ödlor som lever fritt på ön.


Copyright © 2006
- - - - -
webbhotell