buddistiskt-tempel-sri-lanka.jpg
SÖK

Fakta
Djurliv

Export

Historia

Inbördeskrig

Kultur

Mat

Natur

Religion

Sport

Språk


Tid & Väder

 Tid Sri Lanka:  
 Stad:
 Soluppgång:
 Solnedgång:
 Väder:
 Temperatur: °C
   

Facebook
   Sri-Lanka.se
   
>> fakta >> kultur

Sri Lanka KulturKonstSri Lankas konsthistoria är lång och sträcker sig från flera hundra år innan vår tideräkning börjar och framåt. Man har hittat inskriptioner från 300 år f. kr. då en indisk kejsare nämner Sri Lanka och dess konst. Även Alexander den store skrev om ön. Den mångåriga buddistiska traditionen har lämnat spår i bland annat målningar, skulpturer och arkitektur.

Det finns flera grottmålningar, de mest kända finns i Sigiriya . I tempel i Dambulla och Kandy hittar man ett flertal religiösa målningar. Sri Lanka har även en stor tradition av hantverk och batikMusikSingalesisk musik inspireras av buddismen, den portugisiska koloniseringen samt den indiska kulturen. Buddismen kom till Sri Lanka för ca 2000 år sedan och har influerat musiken ända sedan dess. När portugiserna kom till ön på 1400-talet påverkade de musiken med sina portugisiska instrument, en medeltida sångstil som kallas cantiga samt genom att ha med sig afrikanska slavar som sjöng en sorts musik, baila som det nu kallas.

Nu är västerländsk musik mer och mer vanlig, flera singalesiska pop- och rockgrupper har uppkommit vid sidan av den mer traditionella musiken. Bollywood är en annan stor inspirationskälla. Även västerländsk klassisk musik finns, Sri Lankas symfoniorkester är den äldsta västerländska orkestern i Sydasien.

KlädselMan ser oftare och oftare västerländska kläder på Sri Lankas invånare, men den traditionella klädseln finns fortfarande kvar. Männen har jeans eller sarong medan kvinnorna har lång kjol eller sari Det är mycket sällan en singalesisk kvinna har kjolar som slutar ovanför knät eller urringad tröja. Tygerna är ofta färggranna och vackra. Tyg av god kvalitet kan man köpa billigt.DansI det tidiga bondesamhället levde singaleserna nära naturen och trodde att fenomen som översvämningar och stormar var straff från gudarna. Människan blev bestraffad på detta sätt om hon slösade med naturens tillgångar. För att blidka gudarna började människorna offra saker vilket senare ledde till att olika danser uppkom.

Idag finns tre olika dansformer på Sri Lanka:
Kandyanska (the Up Country Dance Form)
I den Kandyanska dansformen deltar endast män. Ursprunget till dansformen finner man i den 2500 år gamla exorcismritualen "Kohomba Kankariya" . Den har nu blivit scenanpassad och är Sri Lankas primära kulturexport.
Ruhunu (the Low Country Dance Form)
Ruhunu innehåller mycket dramatik och dansarna bär masker. Man spelar på "Yak Bera" (djävulstrumman) och även denna dansform härstammar från tidiga exorcismritualer. Ruhunu innehåller också dansdramat "Kolam" som är en form av social satir.
Sabaragamu (the South Central Dance Form)
Målet med dansformen Sabaragamu var från början att få en god skörd eller bli av med sjukdom. Sabaragamu var under flera
århundraden begränsad till tempelceremonier och idag är det fortfarande få dansare som utför denna dansform.Copyright © 2006
- - - - -
webbhotell