anuradhapura-tempel-sri-lanka.jpg
SÖK

Turistaktiviteter
Adams-Peak

Dykning

Elefantdagis

Festivaler

Fiske

Golf

Grottor

Hiking

Kitesurfing

Lagunsafari

Rafting

Regnskogsexpedition

Safari

Sigiriya

Stränder

Surfing

Tempel

Teplantage

Val-delfin

Vattenskidor

Vattenskoter

Vindsurfing

Wakeboard

Worlds-End

Ädelstensgruvor


Tid & Väder

 Tid Sri Lanka:  
 Stad:
 Soluppgång:
 Solnedgång:
 Väder:
 Temperatur: °C
   

Facebook
   Sri-Lanka.se
   
>> turistaktiviteter >> tempel

Tempel på Sri LankaBuddistiska och hinduistiska tempel på Sri LankaSri Lanka har ett rikt kulturarv och många vackra tempel förgyller ön.Temple of the Sacred Tooth Relic (Kandy)
Enligt legenden togs Buddhas vänstra hörntand från hans kremerade kropp i Indien, den gick sedan vidare genom många ägare både som gåva och genom krig. Man trodde att den som ägde den heliga tanden hade gudomlig rätt att regera landet. Till slut hamnade den heliga tanden i "Sri Dalada Maligawa Temple" i Kandy och där är den än idag.

Det finns många ceremonier som utförs i templet, bland annat sker varje onsdag en symbolisk tvätt av den heliga tanden. Varje år hålls dessutom fyra stora ceremonier där den viktigaste är Esala Perahera.

Raja Maha Vihara (Dambulla)
Templet finns med på UNESCO:s världsarvslista och är ett av de heligaste buddistiska templen. Man kan ta sig till det både från hav och land. Vill man åka hit via vattnet börjar resan i Trincomalee och vill man åka genom skogen startar man i Kantalai, båda ligger i närheten av Kinnya .

Platsen där templet finns är helig då Buddha tillbringat tid där.

Seenigama Temple (Hikkaduwa)
Åldern på detta tempel är svårt att fastställa, vissa historiker menar att det är så gammalt som 1300 år medan andra säger 300 år. Templet är välkänt och välbesökt både av singaleser och turister.

Man har på senare år flyttat på templet då dess originalplats blivit en ö och endast kan nås med båt, nu finns den på Hikkaduwas strand.

Kachchiwatta Temple (Galle)
Detta heliga tempel byggdes på 1700-talet i Galle men lokalbefolkningen har dyrkat och offrat till Buddha på denna plats långt innan templet kom till.

Templet är även en skola för studenter som läser om buddismen. Olika privata donatorer och organisationer finansierar templets socialvård för underprivilegierade människor.

Angurukaaramulla Temple (Negombo)
I det mest kända templet i Negombo finns information om alla kungar som Sri Lanka haft. Utanför templet finns en stor Buddhastaty och inuti templet finns många vackra gamla buddistiska konstverk.

Templet är relativt litet till ytan så för att kunna njuta av målningarna så kom i så liten grupp som möjligt.

Tiruketeeswaram Temple (Mannar)
I det här templet nära Mannar samlas tusentals hinduer för att dyrka guden Shiva. Templet är rikt utsmyckat både på in- och utsidan. Detta är ett av två tempel där "Teertha Kavadi", en mycket speciell ritual, får utföras.

Nallur Kandaswamy Kovil (Nallur, Jaffna)
I delstaten Jaffna är det här en av de viktigaste hinduiska templen. På grund av politik har templet bytt plats fyra gånger, det nuvarande templet byggdes i mitten av 1700-talet.

Varje år går här en "Tempel Car Festival" av stapeln.

Temple of Aluthgama (Aluthgama)
Utanför det här buddistiska templet vid Beruwala finns en 52 meter hög Buddhastaty, den tros vara den högsta i Asien.

The Silver Temple (Ridigama)
15 km väster om vägen mellan Kandy och Dambulla ligger ett litet grottempel.När man gått in via den lilla entrén är insidan av grottan överraskande stor och mycket vacker.

Namnet kommer av att man hittade en stor silveråder i byn.

Golden Sand Stupa (Anuradhapura)
Anuradhapura har bländat besökare med sina byggnader under lång tid, en av de största arkitektoriska mästerverken är denna dagoba. Den är 100 meter hög och tillverkad av tusentals ton sten men är ändå slät som en vit bubbla. Inuti templet finns reliker från Buddha, ädelstenar, guldstatyer och andra värdefulla föremål.

Kelaniya Royal Temple (Colombo)
En mil öster om Colombo ligger Kelaniya Royal Temple som är ett av öns största och mest heliga buddistiska tempel. Enligt legenden besökte Buddha Kelaniya under sitt åttonde år efter att han blivit upplyst.

Från templet har man en vacker utsikt över Kelani-floden. Templet är fullt av mycket gamla och utsökta målningar.

Polonnaruwa Vatadage (Polonnaruwa)
I staden Polonnaruwa ligger detta tempel som byggdes på 1100-talet för att hysa Buddhas tand (som nu finns i Temple of the Sacred Tooth Relic).

Templet har inte längre något tak men den stora byggnaden är fortfarande ett arkitektoniskt mästerverk.

Medirigiriya Vatadage (Medirigiriya)
Templet är byggt 20 mil från Colombo på en liten klippa i Medirigiriya, en del av byggnaden är idag ruiner. Den första omnämnandet av denna plats är från slutet av 100-talet. 1945 öppnades platsen för allmänheten igen efter en stor restaurering.

Runt själva templet finns lämningar från en rad andra byggnader som till exempel sjukhus, rester av en toalett och olika platser för tillbedjan.

Lankatilaka Vihara (Polonnaruwa)
Denna byggnation visar storslagenheten av det forntida Polonnaruwa genom sin vackra arkitektur. Två fyra meter breda och 17 meter höga stenväggar bildar en trång gång som leder fram till en över 14 meter hög Buddhastaty. Tyvärr har huvudet försvunnit genom årens slitage. Insidan av väggarna är vackert utsnidade och målade och ingången vaktas av statyer tillsammans med så kallade vaktstenar.

Golden Dambulla Rock Temple (Dambulla)
Grottemplet i Dambulla finns med på UNESCO:s värlsarvslista och dateras så långt tillbaka som 100-talet. Utsikten från templet inkluderar Lions-Rock i Sigiriya som ligger ca 2 mil bort.

Det är det största och mest välbevarade grottemplet på Sri Lanka. Grottkomplexet innehåller bland annat över 150 Buddhastatyer och 2100 kvadratmeter väggmålningar.

Isurumuniya Rock Temple (Anuradhapura)
Isurumuniya är ett buddistiskt tempel i Anuradhapura och byggdes på 200-talet. Det ligger runt två stora berg och här finns den mest berömda stenristningen i området, den kallas "The Lovers".

Degaldoruwa Raja Maha Vihara (Kandy)
Fem km från Kandy finner man detta tempel som består av tre rum. Två av dem är på utsidan av ett stort berg och det tredje är byggt inuti berget.

Även detta buddistiska tempel innehåller flera vackra väggmålningar. Målningarna är från 1700-talet och är en blandning av öster- och västerländsk kultur för att reflektera den portugisiska eran på Sri Lanka.

The Seema Malaka (Colombo)
På tre plattformer i Beirasjön i Colombo ligger detta buddistiska tempel. Trots det höga ljudnivån i staden finns det ett överraskande lugn i templet. Den vackra omgivningen ökar känslan av välbefinnande när man tar bron över till detta ovanliga tempel.

1979 formgicks templet på nytt eftersom originalet sakt sjönk ner i vattnet.

Gangaramaya Temple (Colombo)
Även detta buddistiska tempel ligger i Colombo men på land. Anläggningen innehåller förutom templet ett bibliotek, ett museum samt en vacker samling gåvor av ädelstenar och guld som templet fått från olika ställen i världen. Nära templet finns även en samling årgångsbilar som skänkts till templet genom åren. År 2007 donerades en lock av Buddhas hår från regeringen i Bangladesh.


Copyright © 2006
- - - - -
webbhotell